[SWE only] Gaza lektion med Popcaan och Jah Vinchi

I februari var Popcaan och Jah Vinchi på Europa turné och gjorde ett stop i Stockholm. Jag intervjuade de till en tidning men på grund av ett missförstånd publicerades artikeln aldrig. Den har bara legat och ruttnat på mitt skrivbord. Idag slog det mig att det kanske är lika bra att ladda upp den så att folket kan ta del av den online. Nu är det ju förvisso så att Jah Vinchi har lämnat Vybz Kartel och Portmore Empire gänget och det ryktas även om att Popcaan är på väg att dra. Så spola tillbaka tiden lite och föreställ er att det är februari 2011.

För övrigt så hittar ni min dancehall-reggae sida i varje nummer av Kingsize Magazine. NYC special i nästa nummer.

Trevlig läsning
/Shirkhan

Vi sitter i logen på Kägelbanan. Klockan har passerat midnatt, och energinivån är högre än vad jag någonsin har upplevt den i denna lokal. Popcaan och Jah Vinci har precis levererat ett adrenalinladdat set vars make jag inte har sett sedan senaste Jamaicavistelsen. Ett fullpackat Kägelbanan har sjungit med till låtar som Watch Yuh Friends, Gangsta City och Clarkes. Chockad över den enorma feedback som Gaza-adepterna precis har fått delar jag en brun flaska(?) med grabbarna och pratar musik med dem.

-P: Yuh see Busy seh hot head but we seh hot skull, cuz we skull hot like lava. And if them diss we, then y y y freye eeeeyeee!

Det är Popcaan som berättar vart hans smeknamn kommer ifrån. Han har ett hett temperament men är samtidigt en av de roligaste artister jag har träffat. Han skämtar, skriker, hoppar och skuttar runt som vilken annan 19-åring som helst som har hamnat i rampljuset. Ända sedan Vybz Kartel frågade ”wha gwaan Popcaan” i “Clarkes”-låten har världen fått upp ögonen för den artist som enligt många var 2010 års bästa nykomling.

Med sig har han sin vapendragare Jah Vinci som har varit en av de mest intressanta artisterna på scenen de senaste åren. För lite mer än två år sedan släppte han singeln Watch Yuh Freinds där han varnar sina lyssnare för att hålla ett öga på vilka vänner man har vid sin sida. Den låten har satt namnet Jah Vinci på kartan. När jag förklarar för honom att han är en av de artister som jag har spelat som mest på radion och ute på klubbarna ser han aningen chockad ut. När han märker att jag har koll på alla hans låtar och sjunger med i texterna med honom lyser han upp som ett barn i en leksaksbutik.

-J: Jag trodde aldrig att vi skulle få den här responsen i Sverige. Jag visste inte att folk hade så bra koll på våra låtar. För ett tag sedan kom min vän I Octane hem från en Europaturné och berättade för mig att den dagen jag kommer till Europa kommer folk att älska min musik. Det känns så nu och det är jag extremt tacksam för.

Popcaan och Jah Vinci ingår i musikkollektivet Portmore Empire som Vybz Kartel skapade när han lämnade Bounty Killers grupp The Alliance. Portmore Empire-gänget går även under namnet Gaza. Jag frågar Popcaan vart namnet Gaza kommer ifrån och om det finns någon form av koppling till Gaza i Palestina.

-P: Vybz Kartel skapade Gaza! Förut kallades området där han kom ifrån Borderline men någonting hände och det namnet kunde inte längre brukas. Addi (Vybz Kartel) såg på TV och internet då att Gaza i Palestina var en riktigt tuff plats och människorna därifrån var hårda som Jamaicaner. Därför valde han namnet Gaza, tatuerade in det på fingrarna och i arabiska bokstäver på halsen.

De palestinska folket är ett förtryckt folk som inte ger upp så lätt, precis som oss Jamaicaner. Våra hjärtan är kalla, våra skallar är heta och vi tar inte skit från någon. Dessutom så tror jag att folket i Gaza skulle tycka det vore kul att träffa oss som representerar Gaza på Jamaica. Det kanske inte är riktigt samma sak, men vi säger fortfarande Gaza. Vi är musikgruppen Gaza och de är mördargruppen Gaza (Alla skrattar högt).

-J: De säger Gaza och vi säger Gaza och det finns bara en ledare för Gaza, Addi mi daddy!

Om det nu verkligen är så att Gaza i Palestina är samma sak som Kartels Gaza är en diskussion som behöver ett annat forum. Det där med mördargruppen Gaza vet jag heller inte riktigt vad jag ska tycka om. Jah Vinci och Popcaan kanske inte är riktigt pålästa i ämnet utan mer dedikerade till att identifiera sig med andra förtryckta folkgrupper.

Vad som däremot bör diskuteras i detta forum är att dessa grabbar är extremt hungriga och har en mycket ljus framtid. Visserligen behöver båda ta en och annan sånglektion och jobba lite mer på scennärvaron. Att uppträda för en europeisk publik skiljer sig markant från att uppträda för en jamaicansk eller amerikansk publik. Men grunden är där, likaså är viljan.

Som sagt, denna intervju är från februari 2011 och mycket har förändrats sedan dess. Hör vad Jah Vinchi har att säga om situationen: